Undrar du precis som jag vart gränsen mellan ”vanliga leksaker” och ”pedagogiska leksaker” går? Jag har gjort lite efterforskningar kring detta då jag fick som uppgift på förskolan där jag arbetar att beställa pedagogiska leksaker till 5-åring. Jag kom fram till att det är en väldigt hårfin gräns då egentligen alla leksaker ger någon form av träning och stimulans. Men det finns några kännetecken eller definitioner om vad som är pedagogiska leksaker:
- De syftar till att lära ett barn en färdighet, inte alltid med målet att roa.
- De tränar barnet i att tänka, bidrar med kunskap.
- De är inte sällan modeller av saker som vuxna nyttjar; som bilar (i liten skala), dockor som föreställer mamma, pappa och barn, dockskåp som liknar riktiga hus.
Kännetecken för pedagogiska leksaker
Som ni kanske redan tänker så finns det väldigt många leksaker som redan har dessa kännetecken, så för att hitta en bra pedagogisk leksak måste du leta vidare. Man kan tänka sig att den pedagogiska leksaken till exempel bör:
- Ge barnet olika val och möjligheter samt nya känsloupplevelser.
- Inbjuda barn till samtal och att interagera med andra barn eller vuxna.
- Stärka barnets språk genom att lära barnet nya ord.
- Lära barnet att räkna enklare matematiska tal.
- Syftar till att stärka barnets motorik.
Pedagogiska ”vanliga” leksaker
Nedan kommer några förslag på leksaker som kanske inte är direkt klassade som ”pedagogiska” och som inte uppfyller alla krav men som jag själv tycker är utvecklande och utmanande för barnet. Som barn lär man sig något i all lek, från bitträning för spädbarnet till att räkna med hjälp av puttekulor. Hur ogärna vissa av oss nog vill erkänna är det nog så att många pedagogiska ”leksaker” faktiskt stavas ”m-o-b-i-l-t-e-l-e-f-o-n-e-r”. Att skriva detta känns som att häda men vi tvingas nog att inse detta faktum att våra telefoner är kvar för att stanna i någon form och kan vara fantastiska pedagogiska hjälpmedel.
Att rita, måla och pyssla kommer förhoppningsvis att fortsätta vara en av de bästa pedagogiska lekarna för barn i alla åldrar.
Lego är föränderligt och barn kan skapa precis vad dom vill av detta, endast fantasin sätter stopp för vad de kan åstadkomma.
Att laga mat och dricka ”kaffe” med sitt egna lilla kök, och egna kastruller är fortfarande väldigt populärt bland barnen och bättre pedagogiska hjälpmedel kan dom nog inte få.